Sivuston ylläpitoon tarvittavat komponentit
demo · ·WordPressin tai minkä tahansa sivuston pystyttäminen on helppoa erilaisilla maksuttomillakin internetistä saatavilla työkaluilla tai palveluilla. Sivuston ylläpitoon liittyy paljon pieniä yksityiskohtia ja jos sivuston jatkuvuus halutaan varmistaa, on hyvä olla tietoinen kaikista niistä pienistä yksityiskohdista, joiden on oltava kohdallaan, että kokonaisuus toimii.
Tässä artikkelissa luettelen tärkeimmät yksityiskohdat ja kerron, kuinka asiat on toteutettu demoasennuksessa.
Verkkotunnus
Sivustolla on oltava osoite, josta käyttäjät sen löytävät. Tämän demoasennuksen osoite on: pagywpdemo.kari.iki.fi . Esimerkiksi Pähkinärinneseuran verkkosivut löytyvät osoitteella: pahkinarinneseura.net.
Osoitteen viimeinen osa on nk. ylätason tunnus (top-level-domain-name). Sen avulla sivusto voi identifioitua esim. suomalaiseksi (.fi), kaupalliseksi (.com) tai esim. yleishyödylliseksi (.org). Heti ylätasoa ennen on varsinainen verkkotunnus. Verkkotunnuksen edellä on paikallinen osa. Verkkotunnuksessa voi olla monta pisteellä erotettua tasoa sen mukaan, kuinka laaja hierarkia tunnukselle halutaan.
Tämän demoasennuksen paikallinen osa on Karin Iki ry:ltä rekisteröimä paikallinen tunnus. Verkkotunnus on siis Iki ry:n, mutta Iki ry on delegoinut karille aliverkkotunnuksen. Demoasennuksen tunnus on moniportainen, koska Kari on edelleen delegoinut omasta paikallisesta osoitteestaan demoasennukselle yhden osoitteen.
Verkkotunnuksen rekisteröinti
Verkkotunnus on rekisteröitävä sellaiselta palveluntarjoajalta, joka tukee valitun ylätason tunnuksen rekisteröintiä. Rekisteröinti on maksullista ja se on uusittava määräajoin.
Tämä demoasennus on Karin hallitsemasta Iki Ry:n hänelle luovuttamasta tunnuksesta, joten verkkotunnus on maksuton.
Www:llä vai ilman?
Ei ole yhdentekevää, miten liikenne verkkotunnukselle ohjataan. Selaimet osaavat kohtuullisen hyvin arvata, mihin käyttäjä on menossa, mutta joissain tilanteissa tulee ongelmia. Sen takia sivuston liikenne pitäisi ohjata perille www-etuliitteellä, mutta myös ilman sitä.
Käyttäjän ja palvelun välinen liikenne on salattava. Jos käyttäjä yrittää päästä salaamattomalla protokollalla (http) sivustolle, hänet pitää ohjata salattuun osioon (https).
Nimipalvelu
Nimipalvelulla ohjataan verkkotunnuksen liikenne siihen tekniseen IP-osoitteeseen, joka on kykenevä palvelemaan verkkotunnusta. Monessa palvelussa nimipalvelu kuuluu verkkotunnuksen rekisteröintiin tai web-hotellin pakettiin.
Tämän demosivuston nimipalvelu hoidetaan Karin omalla palvelimellaan ylläpitämällä nimipalvelulla, joka on maksuton.
Tietoliikenne ja salaus (varmenne)
Käyttäjien ladatessa sivuja muodostuu tietoliikennettä. Data ei liiku ilmaiseksi, vaan tavalla tai toisella siitä on maksettava. Web-hotellien paketteihin sisältyy yleensä tietty määrä tietoliikennettä. Kun tämä määrä ylitetään, veloitetaan ylimenevästä osuudesta lisämaksu. Pahimmillaan sivuille pääsy estetään.
Yllättävät tapahtumat voivat yhtäkkiä lisätä sivustolle kohdistuvaa liikennettä. Verkkohyökkäykset tai yllättävät suurta mielenkiintoa aiheuttavat tapahtumat saattavat aiheuttaa piikin sivuston liikenteeseen.
Yllättävää liikennemäärän kasvua vastaan voi suojautua riittävän suurella datapaketilla tai edustapalvelimella, joka tallentaa sivulatauksia välimuistiinsa.
Tämä demoasennus toimii Karin kotona ja tietoliikenne kulkee aivan tavanomaiseen koti-internetliittymään. Suomalaisissa kotiliittymissä on sallittua ajaa palvelimia rajoitetusti. Haasteen tuo se, että liittymissä ei yleensä ole kiinteää ip-osoitetta ja vaihtuviakin osoitteita on saatavilla rajattu määrä.
Kotiliittymästä ei ole suositeltavaa palvella sivustoa pitkällä tähtäimellä, vaan sivusto pitäisi sijoittaa asianmukaisesti palvelinkeskukseen.
Varmenne
Liikenteen salaaminen edellyttää varmennetta. Selaimien yleisesti luottamat varmenteet ovat perinteisesti maksullisia, jopa huomattavan kalliita. Viimeaikoina on yleistynyt yleishyödyllinen palvelu Letsencrypt, jolta on mahdollista saada varmenteita maksutta.
Palvelun käyttö on tehty helpoksi, mutta se vaatii silti asiantuntemusta. Varmenteet ovat voimassa kerrallaan vain 3 kk, joten niiden ajoittaisesta uusimisesta on huolehdittava.
Tämän demoasennuksen varmenne on Letsencrypt-palvelusta ja on maksuton.
Palvelin
Sivusto tarvitsee palvelimen, jolla sivustoa tuottavaa ohjelmistoa ajetaan. Perinteisesti web-hotelleja tuotetaan nk. jaetulla palvelimella, jossa yksi palvelin palvelee useampien asiakkaiden sivustoja samaan aikaan. Tällöin yhden asiakkaan sivustolle aiheutuva yllättävä liikennepiikki saattaa estää pääsyn myös muiden samalla palvelimella toimivien asiakkaiden sivustoihin.
Nykyään tavanomaisempaa on tarjota jokaiselle palvelimelle erillinen virtuaalipalvelin, jolle tarpeelliset ohjelmistot voidaan asentaa. Yleensä palvelinpakettiin sisältyy tietty määrä tietoliikennettä.
Tämä demoasennus toimii virtuaalipalvelimella Karin kotona sijaitsevalla tietokoneella. Virtuaalipalvelin on dedikoitu tätä demoa varten ja se on loogisesti erotettu kaikesta muusta, mitä ko. tietokoneella tapahtuu. Virtuaalipalvelimella on sisäverkossa oma erillinen IP-osoitteensa, jolle demoverkkotunnuksen liikenne ohjataan nimen perusteella edustapalvelimelta.
Teknisesti sama virtuaalipalvelin voisi palvella muitakin sivustoja ja useampia WordPress-asennuksia.
Käyttöjärjestelmä
Virtuaalipalvelin tarvitsee käyttöjärjestelmän, jonka alla ohjelmistot toimivat. Vaihtoehtoja on useita, mutta yleisin on jokin Linux-käyttöjärjestelmä. Käyttöjärjestelmää on säännöllisesti päivitettävä, jotta mahdolliset ohjelmointivirheistä aiheutuvat tietoturvauhat tulee korjattua.
Tämä demoasennus toimii Debian Stretch Linux-käyttöjärjestelmällä.
Tietokanta
Tällainen WordPress-asennus tarvitsee tietokannan. Tietokantana voi toimia esimerkiksi perinteinen MySQL-palvelin tai sen uudempi haara MariaDB. Tietokanta voi toimia samalla palvelimella, jolla varsinainen sisällönhallintaohjelmisto toimii, mutta joissain tilanteissa voi olla hyödyllistä käyttää jotakin muuta, keskitettyä tietokantapalvelua.
Tämän demoasennuksen tietokanta toimii Saksassa Googlen pilvipalvelussa. Ko. palvelu on helppokäyttöinen ja kohtuullisen edullinen. Siinä on hyvät hallintatyökalut valmiina ja erillisiä apuvälineitä ei tarvitse asennella. Tietokantapalvelu kustantaa kokonaisuudessaan 10 $ kuukaudessa. Sama tietokanta palvelee myös muissa käyttötarkoituksissa, joten tämän demoasennuksen osuus kustannuksista on joitakin dollareita.
Riippumatta siitä, että käytetään yhteistä tietokantaa, jokaisella erillisellä palvelulla on oma looginen kantansa ja erilliset käyttäjätunnukset. Ei ole vaaraa, että eri palvelujen tiedot sekoittuisivat keskenään.
Yhdessä loogisessa tietokannassa voidaan hallita useamman WordPress-instanssin dataa. Joissain tilanteissa tällä voidaan pienentää tietokannan aiheuttamia kustannuksia.
Liikenne demoasennuksen virtuaalipalvelimen ja tietokannan välillä kulkee salattuna.
Erillinen tietokanta mahdollistaa sen, että palvelu on helppo siirtää palvelimelta toiselle. Siirtoon ei tarvita, kuin toimiva vastaava asennus toisaalla. Toisessa paikassa toimivaan asennukseen asetetaan vain saman tietokannan osoitteet ja se palvelee sivustoa kuin aiemminkin, kunhan liikenne ohjataan uuteen paikkaan.
Web-palvelin
Virtuaalipalvelimella on oltava web-palvelin, joka palvelee käyttäjän selainta. Web-hotellissa käytetään asiakkaiden välillä jaettua web-palvelinta.
Virtuaalipalvelimelle on asennettava erillinen web-palvelin ja sen ohjelmistoa on säännöllisesti pidettävä ajan tasalla aivan samoin, kuin palvelimen käyttöjärjestelmää.
Tässä demoasennuksessa web-palvelimena toimii Apache 2.4.
Ohjelmisto
Web-palvelin pystyy itsenäisesti palvelemaan vain staattisia web-sivuja, jotka kirjoitetaan html-koodattuna. Toimiva sisällönhallintajärjestelmä on ohjelmisto, joita on saatavilla lukuisia. Monet ovat maksuttomia.
Ohjelmisto on päivitettävä säännöllisesti.
Tässä demoasennuksessa käytetään WordPress sisällönhallintajärjestelmän maksutonta versiota.
Yhdellä virtuaalipalvelimella voi palvella useampaa erillistä WordPress-instanssia.
WordPress on saatavilla myös valmiina pilvipalveluna ja monista muistakin palveluista nk. yhden klikkauksen asennuksena. Tällaisessa palvelussa on yhdistettu tietokanta ja alustapalvelut yhdeksi kokonaisuudeksi. Tilaaja saa pilvipalvelun tarjoajan osoitteen sivustolleen. Pienellä lisämaksulla tilaaja saa ohjattua palveluun myös oman räätälöidyn verkkotunnuksensa osoitteen liikenteen.
Varmuuskopiot
Ohjelmistot ja laitteet ovat nykyään jo kohtuullisen varmoja, mutta edelleen virheiden varalle on hyvä pitää varmuuskopioita. Vaikka virhettä ei aiheutuisi ohjelmistosta tai laitteiden rikkoutumisesta, käyttäjät ja pääkäyttäjät voivat huolimattomuuttaan aiheuttaa tietojen häviämistä.
Pilvipalvelut varmuuskopioivat joissain palvelupaketeissa tilaajan tiedot hänen puolestaan.
WordPress-sovelluksessa on mahdollista tehdä kävin varmuuskopioita vie- ja tuo-toiminnoilla. Varmuuskopio ladataan käyttäjän omalle päätelaitteelle suoraan sisällönhallintajärjestelmästä. Palauttaminen tehdään käänteisesti.
Tätä demoasennusta ei varmuuskopioida. Virtuaalipalvelin tuhoutuu, tietokanta saattaa silti pysyä tallessa. Ylläpitäjän toimenpitein sivusto voi olla kohtuullisella vaivalla palautettavissa ennalleen uudelle virtuaalipalvelimelle.
Demoasennuksen tietokannasta ei tehdä varmuuskopioita. Jos se katoaa, sivustoa ei saa palautettua ennalleen, jos siitä ei ole muuta (esim. WordPressin omaa) varmuuskopiota.
Googlen tietokantapalvelussa olisi mahdollisuus tehdä varmuuskopioita automaattisesti, mutta tämä toiminto ei ole kytketty päälle.
Eräs helppo tapa hoitaa varmuuskopiointi on nk. kuuma varapalvelu. Sivustosta ylläpidetään kahta rinnakkaista versiota, joista toinen palvelee varsinaisia asiakkaita. Rinnalla on koko ajan toinen varapalvelu. Ajoittain sivuston sisältö kopioidaan varsinaisesta palvelusta varapalveluun. Jos varsinaisen palvelun kanssa tulee ongelmia, liikenne ohjataan varapalveluun.
Varapalvelu ei ehkä aina ole kaikkein tuoreimmassa tilanteessa, mutta ongelmien kohdatessa se voi palvella asiakkaita auttavasti kunnes varsinainen palvelu saadaan uudelleen toimintaan.
Sähköpostipalvelu
WordPress lähettää sähköpostia käyttäjille esim. silloin, kun nämä ovat unohtaneet salasanansa. Alustalla, jolla ohjelmisto toimii on oltava toimiva sähköpostipalvelu.
Tämä demoasennus käyttää sähköpostin välittämisessä kotiliittymän operaattorin tarjoamaa sähköpostipalvelua. Niihin pitäisi yleisesti suhtautua turvattomana. Lue lisää tästä linkistä.
Kustannukset
Demoasennuksesta ei synny erityisiä kustannuksia, koska alustapalvelut toimivat Karin ennestään olemassa olevilla resursseilla. Demosivusto on nk. yhden miehen varassa ja herkkä vikaantumiselle. Yhdenkin komponentin vikaantuminen voi estää sivustolle pääsyn kokonaan.
Yleisenä sääntönä voi pitää, että halvalla ei saa hyvää. Mitä varmemmaksi kunkin sivuston komponentin haluaa, sitä suuremmaksi muodostuvat kustannukset.