Ulkoasulla on merkitystä
demo · ·Ei ole yhdentekevää, miltä sivusto näyttää. Nykyään odotetaan sivustolta näyttävyyttä ja tärkeää on, että sivusto toimii jouhevasti myös pienemmillä näytöillä, kuten padeilla ja kännyköillä.
Wordpress-sivuston ulkoasuun voi vaikuttaa teemoilla. Perusasennuksessa on mukana muutamia perusteemoja, mutta verkosta löytyy loputtomasti vaihtoehtoja. Teemoja voi myös muokata helposti omiin tarpeisiin sopivaksi.
Vaihdoin eilen tämän demosivuston teemaa ja hieman virittelin ulkoasua. Muutin myös blogisivua niin, että merkinnöistä näytetään blogin sivulla vain lyhennelmät. Jos yksittäistä artikkelia haluaa päästä lukemaan, pitää klikata "Lue lisää"-linkkiä.
Nyt blogisivu ei ole yksi pitkä pötkö, vaan siinä näytetään vain viisi uusinta artikkelia. Tavallisesti suuremmalla näytöllä oikeassa reunassa oleva valikko menee sivun alareunaan kapeassa näytössä, kuten kännykässä. Aiemmin, kun blogisivusto oli pitkä sivu artikkeleita, joutui rullaamaan kännykällä kauas sivun alareunaan, että löysi esimerkiksi linkin kirjautumissivulle. Nyt kokonaisuus on hieman paremmin käytettävä.
Visuaalisena bonuksena lisäsin etusivulle kuvan Lammaslammesta. Sivustolla on nyt ikään kuin eteiskuva, josta pääsee eteenpäin sivuston sisältöön rullaamalla hiiren tai kosketusnäytön avulla sivulla alaspäin.
Miksi en napannut parempaa kuvaa Facebookista?
Valitsin etusivun kuvaksi nopeasti vain jonkin omista kuvistani löytyneen Lammaslammen kuvan. Helposti herää kysymys: "miksi et vain napannut Facebookista jotain tuoreempaa, vuodenaikaan paremmin sopivaa kuvaa?"
Tämä demosivusto on julkaisu aivan samoin, kuin suunnitelmissa oleva portaali tai mikä tahansa muukin webissä näkyvä sivusto. Julkaisijalla on vastuunsa siitä, mitä julkaisee. Kuvien julkaisuun on oltava tekijänoikeuden omistajan lupa. En voi noin vain napata jotakin kuvaa webistä, vaan olisi selvitettävä, kenellä on kuvan tekijänoikeus ja pyydettävä lupaa julkaisuun.
Julkaistessa on myös muistettava kansalaisten oikeus yksityisyyteen. Mitä tahansa kuvia ei saa julkaista, vaikka tekijänoikeusasiat olisivatkin kunnossa. Jos kuva on esim. otettu kotirauhan suojan piirissä tai siitä käy ilmi yksityisyyden suojan alaisuuteen liittyviä asioita, sitä ei voi julkaista ilman, että lupa kysytään myös kuvassa esiintyviltä henkilöiltä.
Julkaisijan vastuista ja sananvapaudesta olisikin hyvä koota portaalille oma ohjeistus. Tein nopeasti muutamia hakuja kuvien julkaisuun liittyvistä velvollisuuksista ja monet sivut keskittyvät yksinomaan tekijänoikeuksiin, kun julkaisijan on asetettava vaa'alle sananvapauden rinnalle yksityisyyden suoja.
Muutamia sivuja, joista aiheeseen tutustumisen voi aloittaa:
- Kuvaoikeuksien ABC - Kuvasto
- kirjastot.fi kysymys: "Saako Facebookissa julkaistua, yksityishenkilön ottamaa kuvaa jakaa edelleen ilman kuvaajan lupaa?"
Portaalin Art Director
Julkaisijan vastuut ovat oma suuri aihealueensa, mutta palataan vielä ulkoasuun.
Karin osaaminen liikkuu käyttöliittymien tai visuaalisen ilmeen suunnittelun sijasta enemmän taustajärjestelmien toteuttammisessa ja ylläpidossa. Kuten todettu, tämäkin sivusto on toteutettu käyttäen valmista teemaa, eikä sen ulkoasun 'koodaamiseen' ole tarvinnut käyttää erityistä osaamista.
Aktiivisesti toimivalle sivustolle tarvitaan kuitenkin AD-tyyppiseen (Art Director) rooliin henkilö, jolla on näkemystä siitä, miltä hyvä sivusto näyttää. Hänen ei tarvitse osata itse toteuttaa muutoksia sivuston ulkoasuun, mutta hän on se henkilö, jolla on visuaalista näkemystä kertoa ja antaa palautetta, mitä konkreettisia asioita sivuston ulkoasussa pitää muuttaa ja mihin suuntaan.
AD on jälleen yksi rooli portaalin vastuuhenkilöiden listassa. Ja kuten tämän artikkelin sivujuonteessa jo todettiin, päätöimittajan rooli on myös oltava listalla. Seuraavien artikkeli-ideoiden lista onkin jo ainakin kahden idean mittainen:
- portaalin ylläpitohenkilöstön roolitus
- julkaisijan vastuut